Nálunk az elegáns kert presztízs kérdés

Blog

A konténerkertészkedés szépségei

Karola
2023.08.14 06:28
A konténerkertészkedés szépségei
Enegedjük szabadjára a képzeletünket a konténerkertészkedéssel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A konténeres kertészkedés nem jelenthet gondot egy kezdő kertésznek sem, ha van pár négyzetméternyi szabad kertje vagy terasza, vagy esetleg tetőkertje.



Mivel a cserpekbe ültetetndő növényeket évszakonként változtatjuk, ezért nem tudjuk elrontani. Kipróbálhatunk furcsa de eredeti, esetleg meghökkentő összeültetéseket, de szelídebb megoldásokat is alkalmazhatunk. Kompozíciónkkal felidézhetjük nagymamánk egykori verandáját, de modern megjelenésű balkont is kialakíthatunk válogatásunkkal.



Mielőtt belekezdenénk, vizsgáljuk meg a területre eső fénymennyiséget, lehetőleg minden napszakban, az évszaktól függően.
Árnyékosabb teraszra árnyéktűrő növényeket válogassunk, pl. árnyékliliomokat (Hosta), tűzgyöngyvirágokat (Heuchera), páfrányokat, petúniákat, tavasszal erdei hagymásokat. Fontos, hogy a stabilitás megtartása érdekében, a több kisebb cserép helyett inkább egy nagyobba ültessük a kompozíciót.


A cserép méretétől függően 1-3 fókuszpontot válasszunk, és közé ún. töltőnövényeket ültetünk. (Kisebb konténerbe 1 fókuszpont, dézsába 3 fókuszpont).
A tárolóedényeknek nem kell egyforma anyagúnak lenni, sőt a mozgalmasságot erősíti, ha más méretűt, illetve anyagút választunk, de érdemes ismétlődő elemeket alkalmaznunk, azaz minden cserépbe csempésszünk be legalább egy ugyanazon növényfajtát a kompozíció egységbe foglalása érdekében.
Ne felejtsük el, hogy minden konténerünknek, dézsánknak vízelvezető lyukkal kell rendelkeznie, a víz pangásának megakadályozása maitt.

Növényválasztásnál fontos szempont, hogy a nagyobb levelű fajtákat preferáljuk az apróbb levelű fajtákkal szemben, mert a levél is a színkombináció részét képezi, ezért ne csak a növény virágára, hanem a levelére és habitusára is nagy gondot kell fordítanunk a fajtaválasztásnál.
Megpróbálkozhatunk gyógynövények, fűszernövények, esetleg zöldségek konténerben való termesztésével, de ez már nagyobb odafigyelést és szakértelmet kíván meg tőlünk a tápanyag utánpótlás és az öntözés tekintetében.
Ha úgy döntünk, hogy nem egynyári virágokat, hanem évelő növényeket ültetünk a konténerünkbe, akkor ezeket az évelőket ősszel kiültethetjük virágágyásainkba. Ebben az esetben hosszan virágzó évelőt, levelével díszítő fajtákat válasszunk, pl, napos teraszra törpe rózsákat, fűféléket, varjúhájakat (Sedum). Árnyékosabb cserepekbe árnyliliomokat, tűzgyöngyvirágokat, törpe örökzöldeket. De kombinálhatjuk is az évelőket egynyáriakkal, pl: törpe örökzöldek közé ültethetünk petúniákat egy félárnyékos balkonra.
A konténeres kertészkedésénél elengedhetetlen a tápanyag utánpótlás. Ennek két módját választhatjuk, vagy eleve ültetéskor lassan felszabaduló bioműtrágyát keverünk az ültetőközegbe, vagy ennek folyékony formáját adagoljuk az öntözővízhez minden locsolás alkalmával. Ne feledjük, hogy a konténerünk hamarabb kiszárad mint egy kerti ágyás, emiatt – főleg nyáron – elengedhetetlen a napi 1-2 alkalommal való vízutánpótlás. Ha ezt nehezen tudjuk megoldani, akkor érdemes beszerezni egy automata csöpögtető rendszert, ami elvégzi helyettünk a locsolást. Választhatunk olyan konténert is, amiben víztartály található, így még egyszerűbben hozzájutnak növényeink az éltető vízhez.