Nálunk az elegáns kert presztízs kérdés

Blog

Talajtakaró növények a kőburkolatok között

Karola
2023.07.21 06:28
Talajtakaró növények a kőburkolatok között

 

A járdalapok és kőburkolatok közötti vékony réseket sem kell feltétlenül átengednünk a fűnek vagy a gyomoknak, léteznek olyan évelő növények, melyek ezeket a zugokat is előszeretettel belakják és virágzásukkal dekoratív ékei lehetnek a járdalapok réseinek is.

 

Különleges látványt nyújthat a résekben pompásan virágzó kúszó kakukkfű (Thymus Pink Chintz), csillagmoha (Sagina subulata), kúszó veronika (Veronica prostrata), pázsitviola (Aubrieta), kisebb kövirózsák (Sempervirens) vagy kőtörőfűfélék (Saxifraga). Ne hagyjuk kihasználatlanul ezt a lehetőséget sem, különleges látványt hozhatunk létre ezen helyek beültetésével is.

A járólapok közé ültetett növények tompíthatják az éles vonalakat, buja, élettel telivé varázsolhatják a kemény betonlapokat.
Könnyed játék a járdalapok közti repedéseket miniatűr sziklakerti növényekkel beültetni, ezek alacsonyak maradnak, nem bánják, ha picit összenyomódnak és gyakran még illatosak is.
Amikor növényt választunk a járdalapok közé, tartsuk szem előtt azt a szabályt, minél kisebbek a járólapok, annál alacsonyabb fajta növényt kell választanunk, mert ha túl magasra nőnek a beton- vagy kőlapok között akadályként érzékelhetjük őket a járda használata során.
A növénynek erőteljes növekedésűnek (de nem invazívnak) kell lennie, sűrű, szőnyeghez hasonló habitusúnak, annak érdekében, hogy betöltse a tereket a folytonosság érdekében és elfojtsa a felbukkanó gyomokat.

A képen látható kúszó kakukkfű az egyik legalkalmasabb növény a kisebb repedések, kövek közötti sávok, rések, helyek beültetéséhez, ugyanis sekélyen gyökeresedik, kúszó felépítésű ágrendszerű, illatos és virágzáskor rózsaszín virágszőnyeggel örvendeztet meg bennünket.

Hasonlóan dekoratív a csillagmoha, az egyes varjúhájfélék, esetleg kövirózsák, bár ők az esetleges cipőtalpak, mancsok és tappancsok érintését kevésbé tolerálják.
Behatárolják a választásunkat a növény napfény- és vízigényei is.

Napfénykedvelők:

A kúszó kakukkfű (Thymus Pink Chintz), pázsitviola (Aubrieta), varjúhájak (Sedum) és kövirózsák (Sempervirens), kúszó veronika (Veronica prostrata)

Félárnyék kedvelők:

A csillagmoha (Sagina subulata) ideális választás, dichondra repens, fekete kígyószakáll (Ophiopogon planiscarpus Minor), medvecsenkesz (Festuca gautieri)