Nálunk az elegáns kert presztízs kérdés

Blog

Letisztult színek az ágyásban

Karola
2023.06.27 06:28
Letisztult színek az ágyásban

 

A hosszan virágzó, sokoldalúan felhasználható zsályák (Salvia) csodálatos társai a kertészkedni szerető embernek. Ezek a virágok letisztult és nyugalmat adó megjelenésükkel vívták ki méltó helyüket a kerti ranglistán. Ültethetjük őket ibolya, kék, rózsaszín és fehér színben is, ezek variálásával különféle hatásokat érhetünk el annak függvényében, hogy a meghökkentés vagy inkább az elcsendesedés a célunk. Ha nem a színek kavalkádját szeretnénk kertünkben viszontlátni nyár elején, hanem inkább maradnánk a kifinomultabb és elegánsabb kialakításoknál, akkor nagyobb csoportokba ültessük ezeket a növényeket és legfeljebb 3 színt használjunk az összeültetések és a kompozíciók során. Ha túl sok színárnyalatot ültetünk kertünkbe – legyen szó akár más fajtákról is – nem a nyugalmat, hanem inkább a mozgalmasságot, harsányságot érjük el az ágyásunkban.
Ha elvirágzás után visszavágjuk őket, másodvirágzásra is számíthatunk ősz elején. Igaz ez már kicsit visszafogottabb, lesz, de az őszi lepkeáradat hozzájárul majd a halványabb virágok szépségéhez.


A zsályák viszonylag kevés gondoskodást igényelnek, szárazságtűrő, napfénykedvelő növények.

Kedvelt társnövényei a levendulák, a nyári virágzású díszhagymák (Allium), cickafarkok (Achillea) és a harangvirágok (Campanula), méhbalzsamok (Monarda), sudárzsályák (Perovskia).