Nálunk az elegáns kert presztízs kérdés

Blog

A konténerben is csodás tűzgyöngyvirágok

2023.10.18 17:03
A konténerben is csodás tűzgyöngyvirágok

Ha kicsi a kertünk vagy a balkonon szeretnénk a színpompát érvényesíteni, akkor a tűzgyöngyvirágok (Heuchera) cserépben is ideális választások, mert találunk köztük kisebb (törpe), valamint nagyobb fajtákat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tűzesők azonban sekélyen gyökereznek, emiatt a föld felszínét nem szabad hagynunk kiszáradni. Viszont a cserépben az ültető közeg hamarabb kiszárad, mint egy ágyás, ezért gyakoribb locsolást igényelnek a konténerbe ültetett növények, főleg akkor, ha az ültető edény kisebb is mint 5 liter. Ha nem áll módunkban minden nap locsolni őket, érdemes beszereznünk egy önadagolós locsoló berendezést, ami elvégzi helyettünk a napi locsolás rutinfeladatát.


Innentől kezdve nincs más feladatunk, mint kitalálni, milyen más növényekkel szeretnénk összeültetni a tűzesőnket, melyen színvariációt szeretnénk elérni velük. Engedjük szabadjára a képzeletünket, játsszunk a textúrákkal. A fodros levelű tűzgyöngyvirág jól mutat egy légies alacsony díszfű társaságában vagy egy mini örökzölddel kombinálva. Társnövényként választhatunk egy félárnyékkedvelő egynyárit, akit esetleg évszakonként változtathatunk pl, árvácskák, bársonyvirágok, vincák. Fontos, hogy az egynyári is félárnyékkedvelő legyen, mert egyébként nem fog elég virágot hozni, emiatt kudarcélményünk lesz az összeültetéssel. Összeszedtük, milyen félárnyék kedvelő egynyári virágokat ültethetünk a tűzeső társaságába:

Ha a kompozíciót szeretnénk a térben megnövelni, akkor háttérbe egy magasabb növényt ültessünk (félárnyékot bíró díszfű) előtérbe pedig egy kúszó növényt, ami vagy lombjával díszít, vagy esetleg egynyáriként időszakosan vesz részt a díszítésben. Évelőként ültethetünk lizinkákat (Lisimachia nummularia), télizöld meténget (Vinca minor), vagy törpe borostyánt (Heuchera).
A konténer kertészkedés egyik előnye, hogy az adott növénycsoport könnyen mozgatható, emiatt ha úgy találjuk, hogy kifakulnak a levélmintázatok vagy nem elég dús és intenzív a virágzás, kereshetünk nekik egy kicsit naposabb helyett. Vagy ellenkező esetben, ha a levélszéleken száradást vélünk felfedezni, akkor nagy valószínűséggel túl sok napot kap a tűzgyöngyvirágunk, árnyékosabb helyet kell keresnünk számára.