Nálunk az elegáns kert presztízs kérdés

Blog

Milyen virágzó cserjéket ültessünk napos, déli fekvésű kertrészekbe?

Karola
2023.10.18 20:15
Milyen virágzó cserjéket ültessünk napos, déli fekvésű kertrészekbe?

A cickafarkok (Achillea) kifejezetten szárazsátűrő növények, ráadásul élénk piros, sárga vagy rózsaszín virágaikkal élénk színfoltot képeznek kertünkben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkalmas száraz, meleg oldalakra a cserszömörce (Cotinus coggygria) is, melynek hazánkban több fajtája is elérhető a kertészetekben. Kb. 4-5 méter magasra nő, betegségeknek ellenálló, locsolni soha nem kell mert száraz hegyoldalak növénye, ráadásul ősszel lombszíne narancsvörösre vált. Virágai aprók, de tömegesen fejlődnek.

A skarlátvörös japánbirs (Chsenomeles speciosa) szintén nem igényes bokor, hasonlít a téglapiros virágú japánbirshez, de ennek a fajnak a fajtától függően virágai lehetnek rózsaszínek, fehérek, pirosak.

A hibrid macskamenta (Nepeta x faassenii) szárazságtűrő évelő, amelynek hajtásai kb. 60 cm magasak. Levelei illatosak, a virágok levendulakékek, amelyek a nyár elején jelennek meg, a rovarok kedvelt csemegéi.

A rozmaring szintén hálás, gyorsan növő évelő, kúszó változata gyorsan terjedő talajtakaró növény, amely kb. csak 5 cm magas, levelei kellemes illatúak. Ha megerősödik, sötétkék virágai tömegesen nyílnak, vizet egyáltalán nem vagy csak keveset igényel, feltűnő színfoltja lesz kertünknek.