Nálunk az elegáns kert presztízs kérdés

Blog

A kert mint gyógyító élettér

2023.10.27 09:38
A kert mint gyógyító élettér



A kert a ház lakóterének kiterjesztése a szabadba, ezért nagyon fontos, hogy a tulajdonos igényeit szolgálja, valamint kellő teret engedjen a pihenésnek. Kertünk kialakításakor figyelembe kell vennünk, meilyen elfoglalt életet élünk, mennyi idő áll majd rendelkezésünkre a kertészkedéshez. Ha kevés, akkor olyan növények kiválasztásához kérjünk szakértői segítséget, melyek nem okoznak gondot nekünk az intenzívebb növekedési időszakokban sem, mint például nyár elején.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Olyan kertet kell létrehoznunk, ami a pihenés érdekében minél könnyebben kezelhető. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kapnak benne helyet szemet gyönyörködtető növények, és nem zöldellnek szép fák, cserjék. A gondos tervezéssel azt próbáljuk elérni, hogy elkerüljük azokat a típushibákat, amelyek többletmunkát, vagy esetleg kudarcélményt jelentenek számunkra.


 

Legyünk tekintettel az évszakok váltakozására, lesz-e télen elég fény? Marad-e elég zöld levél vagy kopárrá válik kertünk? Ezen kérdések tekintetében törekedjünk az egyensúlyra, télen se maradjunk színek nélkül, egy-egy piros bogyós cserje, tiszafa, vagy sárga esetleg vörös kérgű som, fehér kérgű nyírfa néhány örökzölddel, díszfűvel kombinálva, a téli kertet is hangulatossá varázsolja.

 

 

Az ágyások akkor nyújtanak egész évben vonzó látványt, ha különböző virágzási idejű, és eltérő levélszerkezetű és színű növényeket kombinálunk. Párosítsuk pl. össze a szívvirág (Dicentra spectabilis) elegáns kékeszöld levelét az árnyliliommal (Hosta), amely úgyszintén jól érzi magát az árnyékban.

 

 

Különösen érdekes látványt alakíthatunk ki, ha eltérő levéltextúrájú növényeket ültetünk egymás mellé, egy-egy magasabb díszfű mellett izgalmas társnövény egy kerek levelű díszcserje, pl. egy cserszömörce. Ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk kis kertekbe túl nagyra növő, vagy intenzíven kúszó évelőket, mert többletmunkát adnak, és könnyen a kert rabjává válhatunk. Kisebb, városi kertünkbe preferáljuk az alacsonyabb, vagy törpe növésű örökzöldeket, a könnyen kezelhető közepes magasságúra növő virágokat, pl. bugás lángvirágok, kasvirágok, gólyaorrok. A rózsáknak, metszést igénylő sövényeknek csak akkor engedjünk teret a kertben, ha metszésükre, növényvédelmükre kellően elegendő energiát és időt tudunk biztosítani, vagy az aktív pihenés hívei vagyunk.