Nálunk az elegáns kert presztízs kérdés

Blog

Hogyan ültessünk fákat és bokrokat?

2023.10.27 17:52
Hogyan ültessünk fákat és bokrokat?

A lehulló falevelek jelzik: a fák és a bokrok téli pihenőre készülődnek. Ebben az időszakban egészen a fagyokig különösen jól viszonyulnak a helyváltoztatáshoz. Következésképpen a szeptember végétől november végéig terjedő időszak ugyanolyan kedvező feltételeket kínál az új növények belültetéséhez a kertben, akárcsak tavasszal a márciusi és áprilisi hetek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a szabadgyökerű, vagyis a földlabda nélküli növényekre érvényes, konténeres csemetéket a fagyos idő kivételével egész évben lehet ültetni. Természetesen nyáron intenzívebb locsolást igényelnek a frissen ültetett szépségek.

Az őszi ültetésnek megvannak a maga előnyei, ilyenkor gazdag választékkal szolgálnak a faiskolák és a kertészeti webshopok, a talaj pedig még őrzi a meleget, így a frissen elültetet fa vagy cserje gond nélkül be tud gyökeresedni. Ezáltal jelentős előnyre tesz szert a fejlődésben.

A talaj megfelelő előkészítése is fontos a további siker szempontjából. A földet jó mélyen lazítsuk fel, a nehéz, agyagos földet javítsuk fel homok és komposzt hozzáadásával. Az ültetőgödörnek kétszer olyan szélesnek kell lennie, mint amekkora a gyökérlabda átmérője. Az alján a földet érdemes külön ásóvillával fellazítani, ezáltal is elősegítve a gyökerek lefelé való haladását. A növény gyökerét áztassuk be egy vödör vízbe 10-15 percre. A gyökérlabdáról távolítsuk el a csomagoló anyagot vagy a gyökértakaró kendőt, a szabadgyökerű példányoknál a túl hosszú vagy elhalt gyökérszárakat vágjuk le. Az ágak hosszából is metsszünk le hozzávetőlegesen egyharmadnyit, mert így később jobban elágazódnak. A frissen elültetett fának szüksége van egy támasztókaróra, a széljárás irányában elhelyezve. Ha lehetőségünk van rá, az újoncokat borús időben ültessük, utána locsoljuk be alaposan. Így megteremtjük számukra az ideális körülményeket a gond nélküli begyökereződéshez.